Schoudernetwerk Vlaanderen

Het Schoudernetwerk Vlaanderen is een professioneel netwerk van kinesitherapeuten met een bijzondere interesse in de schoudergordel en schouderrevalidatie. Vanwege mijn eigen interesse in de schouder heb ik mij van bij de oprichting in 2017 bij Schoudernetwerk Vlaanderen aangesloten. Om lid te blijven moet ik mij blijven bijscholen in de schouderrevalidatie.

Kijk voor meer informatie gerust eens op de website van Schoudernetwerk Vlaanderen.

Schoudernetwerk Vlaanderen
Schoudergewricht

Het Schoudergewricht

De schouder is een bijzonder gewricht. In vergelijking met de andere gewrichten van het menselijk lichaam, is de schouder een van de beweeglijkste. Dat komt door zijn bijzondere vorm.
Waar bij veel andere gewrichten de kop en de kom min of meer gelijk zijn in grootte, is bij het schoudergewricht de kop een stuk groter dan de kom. Daardoor is er al een grotere beweeglijkheid mogelijk. Bovendien bevindt de kom zich op het schouderblad, ook een bewegend gedeelte!
Zolang alle botten, spieren, pezen en het gewrichtskapsel sterk en elastisch zijn, zal de schouder normaal gezien geen problemen geven. Wanneer echter een deeltje in dit ingenieuze gewricht het laat afweten, zal de rest daar ook onder te lijden hebben.

Schouderklachten

Een groot deel van de stabiliteit van de schouder komt van een viertal spieren: de Supraspinatus, Infraspinatus, Teres Minor en de Subscapularis. Ze worden de rotatorcuff genoemd en vormen een manchet van het schouderblad naar de schouderkop. Zij zorgen er mede voor dat de kop mooi centraal in zijn kom blijft zitten en geven stabiliteit en controle aan het gewricht.

Rotatorcuff
Anatomie Schouder

Wanneer één van die spieren minder goed werkt door bijvoorbeeld een (chronische) overbelasting, zal dit zorgen voor een afwijkend krachtenspel op alle andere structuren in of rond het gewricht. Onbewust treden er compensaties op. Je gaat het gewricht anders gebruiken en hem anders bewegen en uiteindelijk kan dat leiden tot meer en meer weefselschade en ontstekingsprocessen en een abnormaal bewegingspatroon van de schouder en het schouderblad.

Typische gevolgen van het bovenstaande verhaal zijn bijvoorbeeld een ontsteking van de slijmbeurs, verkortingen in het schouderkapsel en ontstekingen of degeneratie van de rotatorcuffpezen of de bicepspees. Ook zie ik zeer regelmatig mensen met steeds terugkerende éénzijdige nek/schouderklachten waarbij de oorzaak te vinden is in een afwijkend bewegingspatroon van het schouderblad.

Behandelwijze

Tijdens de eerste afspraak wordt een grondig onderzoek van de schouder uitgevoerd. Er wordt gezocht naar welk weefsel oorzaak is van de pijnklachten en welke biomechanische factoren van invloed zijn op de klacht. Tijdens de behandeling wordt er vaak gewerkt op het terugwinnen van de mobiliteit door middel van manuele technieken en oefentherapie. Wanneer nodig kan met hulp van een krachtmeter (microFET) de verhouding in spierkracht gemakkelijk en objectief worden gemeten. Wanneer in de rotatorcuff een spier zwakker blijkt, wordt dat zo gemakkelijk opgespoord en kan er specifiek worden getraind op de zwakkere structuur.

Schouder kine
Schouder-revalidatie

Oefentherapie is bij schouderrevalidatie erg belangrijk en zal een groot aandeel hebben in de behandeling. Door te oefenen wordt de samenwerking tussen de verschillende spieren verbeterd en zal de schouderkop weer meer centraal in zijn kom komen te zitten. De structuur van beschadigde pezen kan met de juiste oefeningen (deels) hersteld worden waardoor de pijn zal afnemen. Door verbetering van de neuromusculaire controle zullen de spieren efficiënter bewegen waardoor piekbelastingen afnemen en daardoor pijnscheuten zullen verdwijnen.

Wil je een afspraak?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je een afspraak, of wil je graag nog meer informatie?
Het gemakkelijkste is om even te bellen of een berichtje te sturen via het contactformulier op de website. De contactgegevens vind je op de contact pagina.