Revalidatie en sportrevalidatie
Wordt je binnenkort geopereerd of ben je juist geopereerd? De praktijk van Kinesitherapie Evergem is perfect uitgerust voor revalidatie en sportrevalidatie.
In veel gevallen zal na een operatie een revalidatietraject nodig zijn. In het geval van revalidatie en sportrevalidatie ziet zo’n traject er qua opbouw bij elke operatie min of meer gelijk uit.
Kort na de operatie werkt de kinesist aan de vermindering van pijn en inflammatie, het behouden van de articulaire mobiliteit met respect voor de pijngrens en in sommige gevallen al lichte oefeningen voor het tegengaan van spieratrofie en het bevorderen van stabiliteit en proprioceptie van het gewricht.
In een latere fase wordt meer gewerkt op het terugwinnen van de volledige mobiliteit (Range Of Motion) en het herstellen van spierkracht en neuromusculaire controle dmv oefentherapie.
In de laatste fase wordt gewerkt aan de terugkeer naar normale activiteiten en zullen meer en meer oefeningen worden gedaan in functie van de activiteit en van het gewenste niveau. Bij sporters is dit de fase waarbij er sportspecifiek wordt geoefend en wordt gewerkt aan competitiehervatting of return-to-play/return-to-sport.
Sportrevalidatie
In het geval van sportrevalidatie wordt er niet alleen gezorgd dat je zo snel mogelijk weer terug kan gaan sporten, maar zal de kinesitherapeut ook kijken of de blessure niet het gevolg is geweest van andere aanwezige factoren. Deze worden tijdens het revalidatietraject ook aangepakt. Er wordt steeds gekeken naar de kinetische keten, de keten van spieren en gewrichten waar de geblesseerde structuur deel vanuit maakt.
Bij sportrevalidatie zal de kinesist veel aandacht besteden aan (sportspecifieke) oefentherapie en conditietraining. Aan de hand van persoonlijke oefenschema’s kan er ook buiten de behandelmomenten geoefend worden in de verschillende oefenruimtes van de praktijk. Door de aanwezigheid van professionele apparatuur zoals een legpress, leg-extension en leg-curl is de praktijk perfect uitgerust voor de revalidatie na bv. een ski ongeval of ski blessure, een voorste kruisband operatie, of artroscopie van de knie of de heup. Lees ook eens de pagina over vliegwieltraining.
Op het buitenterrein is er plaats om meer sportspecifiek te oefenen. Hier hebben we de ruimte voor looptraining, oefeningen gericht op explosiviteit en sprongkracht en weerstands- of assistentietraining met behulp van de FieldPower. De laatste fase van de sportrevalidatie zal veelal hier plaatsvinden waarbij de focus vooral ligt op conditieverbetering en return-to-sport of competitiehervatting.
Behandelwijze
Elke persoon en elke aandoening vereist een andere aanpak. De kinesist stippelt samen met jou een revalidatietraject uit dat past bij jouw wensen en het te bereiken niveau. Mijn persoonlijke idee is wel dat zodra het kan, een actief schema wordt gestart om op die manier zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar de normale functionaliteit van het dagelijks leven.
Manuele technieken worden toegepast, afgestemd op de fase van weefselherstel. Oefentherapie wordt gebruikt om progressief de belastbaarheid van het weefsel te vergroten.
De praktijk is zo uitgerust dat vrijwel alle postoperatieve behandeltrajecten mogelijk zijn en dit van op een heel licht, tot aan een zeer zwaar niveau. Hierdoor kan de revalidatie voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Van kinderen of ouderen met een lage belastbaarheid, tot (top)sporters met een zeer hoge belastbaarheid.
Oefentherapie bij revalidatie en sportrevalidatie
Oefentherapie of medische trainingstherapie is een essentieel onderdeel binnen de kinesitherapeutische revalidatie en sportrevalidatie. Door het uitvoeren van oefeningen wordt er naast spierkracht, mobiliteit en stabiliteit, een betere neuromusculaire controle ontwikkeld. Dat houdt in dat een spier aanleert om op het juiste moment aan te spannen of te ontspannen en er zo een efficiëntere uitvoering van de beweging wordt gerealiseerd. Met andere woorden: het uitvoeren van de beweging gaat vloeiender en het kost tegelijk minder moeite.
Wanneer een oefening zoveel mogelijk lijkt op de bewegingen die je in het dagelijks leven of tijdens het sporten moet maken, dan spreken we over een functionele oefening. Er wordt altijd gezocht naar zo functioneel mogelijke oefeningen, om zo de oefentherapie perfect te laten aansluiten aan jouw activiteiten van het dagelijks leven.
Wil je een afspraak?
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je een afspraak, of wil je graag nog meer informatie?
Het gemakkelijkste is om even te bellen of een berichtje te sturen via het contactformulier op de website. De contactgegevens vind je op de contact-pagina.