Vliegwiel training

Bij Kinesitherapie Evergem gebruiken we Vliegwiel training (Flywheel training). Een unieke manier van krachttraining die vele voordelen biedt!
Bij deze manier van trainen, ook wel isoinertial training genoemd, breng je een vliegwiel aan het draaien, die je daarna weer moet afremmen. Hoe harder je trekt hoe meer je moet afremmen. Hierdoor wordt er steeds met een optimale weerstand getraind. Het is vooral de afremmende beweging bij vliegwiel training die het grote verschil maakt ten opzichte van reguliere krachtoefeningen met gewichten of een elastische band. Bij het afremmen van het vliegwiel moeten de spieren een grote excentrische weerstand overwinnen. Wetenschappelijk is bewezen dat deze manier van trainen zeer effectief is. Zo heeft het grotere positieve effecten op bindweefsel en pezen dan normale krachtoefeningen. Ook zorgt het voor meer spiergroei in vergelijking met normale krachtoefeningen.

Exxentric #kBox4
Sportkinesitherapie

Hoe werkt vliegwiel training

In plaats van gewichten die je moet heffen zoals bij reguliere krachttraining, maakt vliegwiel training gebruik van een op een as gemonteerd vliegwiel. Rond de as zit een koord gewikkeld. Wanneer je aan het koord trekt begint de as met het vliegwiel te draaien. Hoe harder/sneller je trekt, hoe sneller het vliegwiel zal draaien. Wanneer het koord zijn maximale lengte heeft bereikt wordt door de draaiing van het vliegwiel het koord weer terug rond de as gewikkeld en moet je het draaiende vliegwiel afremmen en laten stoppen.
Een andere naam voor vliegwiel training is isoinertial training. “Iso” is latijn voor gelijk, “inertia” betekent weerstand. Er is dus een gelijke weerstand in elke richting. Wanneer je niet zo hard trekt kan de oefening heel licht aanvoelen in zowel de heengaande als de teruggaande beweging. Trek je echter met maximale kracht dan voelt de oefening erg zwaar in de heengaande beweging en geeft het vliegwiel diezelfde kracht in de teruggaande beweging terug.

Voor wie is het geschikt

Doordat er geen gewichten worden gebruikt maar een vliegwiel, en doordat jouw eigen kracht bepaalt hoe hard het vliegwiel zal draaien, train je altijd met je eigen optimale “loading”. Dit maakt het geschikt voor elke leeftijd en elke getraindheid. Het kan al vroeg worden ingezet bij de revalidatie na een operatie, maar kan tot ver in de revalidatie gebruikt worden.

Vanwege de gunstige invloed op bindweefsel en pezen is vliegwiel training zeer geschikt bij (chronische) peesklachten. In de praktijk van Kinesitherapie Evergem zijn verschillende vliegwiel apparaten aanwezig waardoor zowel de romp als het bovenlichaam en het onderlichaam goed getraind kunnen worden.

Grote voordelen bij vliegwiel training zijn: verminderde incidentie van spierletsels, betere functionaliteit en vermindering van pijn bij (chronische) tendinopathieën, snellere opbouw van spiermassa t.o.v. klassieke krachttraining met steekgewichten, geschikt voor jong tot oud.

Of je nu moet revalideren na een blessure of operatie, of de algemene kracht en explosiviteit wilt trainen om je sportprestaties te verbeteren, het trainen met de vliegwiel apparaten van Exxentric zullen een grote uitdaging zijn en steeds helpen om betere resultaten te behalen!

Wil je een afspraak?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je een afspraak, of wil je graag nog meer informatie?
Het gemakkelijkste is om even te bellen of een berichtje te sturen via het contactformulier op de website. De contactgegevens vind je op de contact-pagina.